Pétalos del Bierzo 2011

Artikelnummer: 2531
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Descendientes de J. Palacios


Pétalos del Bierzo ist ein Renner in der gebirgigen, spanischen Anbauregion D.O. Bierzo, in der sich viele junge, engagierte Hersteller anschicken, den nationalen und internationalen Markt mit spanischem Wein aus der im Bierzo autochthone Mencía Traube zu erobern. Der Pétalos del Bierzo kommt mit nurmehr 4 Monaten im französischen Holzfass aus. Ein ganz erstaunlicher Wein, der nicht zu unrecht von der Kritik begeistert gefeiert wird und ein Hangout für eine Region, die ganz durch die Einzigartigkeit Ihrer autochthonen Mencía Traube geprägt ist.

Ende der 1990er Jahre gründete Álvaro Palacios, dem in Spanien ein legendärer Ruf vorauseilt, weil er im Priorat mit seinen Weinen Les Terrasses, Finca Dofí und vor allem L'Ermita furiose Erfolge gefeiert hatte, im Bierzo seine Bodega Descendientes de J. Palacios. Dort stellt er gemeinsam mit seinem Neffen Ricardo Perez reinsortige Weine aus der einheimischen Rebsorte Mencía her. Neben dem Zweitwein Pétalos del Bierzo und dem Erstwein Corullón gibt es mittlerweile fünf Einzellagenweine Las Lamas, San Martín, Fontelas, Moncerbal und La Faraona, die in Miniauflagen zwischen 500 und 2000 Flaschen hergestellt werden.

eRobertParker.com #208 - Aug 2013 - Luis Gutierrez - Pétalos del Bierzo 2011 - 92/100 Drink: 2013 - 2019 $16-$23
At the end of the day, if I really have to recommend a wine from this collection, the one I’d buy for my cellar, it will be the 2011 Petalos del Bierzo. It is 95% Mencia mixed in the field with 3% of white grapes and the rest Alicante Bouschet and other reds, fermented after de-stemming in open wood and inox vats and aged ten months in French barrels, of which 20% are new. Eighty percent of the grapes are grown on slate in the Corullon vineyards, with different altitudes and orientations, and the remaining 20% come from clay soils from the valley. It all adds to the complexity of the wine. The wine is very aromatic and flowery (violets), almost heady, with clear notes of blueberries and licorice. The oak is perfectly integrated, almost imperceptible, save for a touch of spices and a lactic hint denoting a very young wine. It has a medium body, with a thick silky texture, is very tasty, with some acidic strawberry flavors. This is one of my go-to wines at restaurant lists, as it offers very good value for money and is widely available in Spain (and elsewhere, I hope!), as 320,000 bottles were produced. This could very well be the best Petalos produced to date. Drink now through 2019.

By Josh Raynolds - Stephen Tanzer's International Wine Cellar, Sep/Oct 13 - Pétalos del Bierzo 2011 - 90 points
Deep ruby. Smoky cherry and dark berry aromas are complemented by suave floral and dark chocolate nuances. Blackberry and bitter cherry flavors become sweeter with air, picking up a peppery note that adds vibrancy. Closes spicy and long, with sneaky tannins and an echo of bitter chocolate.

Kritikerbewertungen
Guia Peñin: 93
Robert Parker: 92
Stephen Tanzer: 90

Genussdaten
Alkohol: 14,5 %
Dekantierzeit: 1 Stunde
Serviertemperatur: 16°C
Trinkempfehlung: 2013-2019

Weingut:
Descendientes de J. Palacios