Ultreia de Valtuille 2010

Artikelnummer: 2295
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Raúl Pérez


Seit dem vom Robert Parker mit sagenhaften 98 Punkten bewerteten Jahrgang 2005 gehört Ultreia de Valtuille von Raúl Pérez zum Allerbesten, was es im Bierzo zu kaufen gibt. Kaum ein Wein ist feiner als diese duftende Essenz. Wie alle Raúl Pérez Weine aufgrund der winzigen Stückzahlen jedoch leider sehr knapp. In einer Blindprobe würde man die Provenienz der hochklassigen Mencía - Weine wahrscheinlich eher im Rhônetal oder Burgund, denn in Spanien vermuten.

In der Bodega seiner Eltern, Castro Ventosa im Bierzo hat Raúl Pérez sein Handwerk erlernt. Für die Weine von Castro Ventosa zeichnet er auch heute noch als Önologe verantwortlich. Daneben ist er leitender Önologe bei Tilenus, ebenfalls in der D.O. Bierzo. Kaum jemand hat vielseitigere Erfahrung mit der Mencía-Traube als Raúl Pérez.

Rebsorte
100 % Mencía

eRobertParker.com #208 - Aug 2013 - Luis Gutierrez - Ultreia de Valtuille 2010 - 96/100 - Drink: 2014 - 2025 - $75-$120 (92)
The 2010 Ultreia Valtuille is produced from old-vine Mencia vineyards from the Villegas zone within the village of Valtuille. It has a very Burgundian feel to it, even if the texture is more redolent of a Crozes-Hermitage. This is a medium-bodied, ultra-elegant, mega-mineral wine, built to last, but approachable from right now. The sense of balance and harmony is amazing. A truly great wine. Some 3,500 bottles were produced. I had a preview of the just-bottled 2011 of this wine and it was closed for business, but it shows great potential and I’m looking forward to tasting it next year. Drink 2014-2025.

Stephen Tanzer's International Wine Cellar - Josh Raynolds - Ultreia de Valtuille 2010 - 93(+?) points:
(100% mencia, fermented with a large proportion of whole clusters in Austrian and French oak, then aged for 12 months on its lees): Glass-staining ruby. Powerful aromas and flavors of cherry compote, wild herbs, anise, Asian spices and potpourri, with suavely integrated oak. Ripe, lush and spicy, with no undue heaviness and strong back-end lift. The long, intensely spicy finish features very fine tannins and a sexy floral quality.

Produktionsmenge
3.500 Flaschen

Kritikerbewertungen
Robert Parker: 96 Stephen Tanzer: 93+

Genussdaten
Alkohol: 13,5 %
Dekantierzeit: 1 Stunde
Serviertemperatur: 17°C
Trinkempfehlung: 2015-2025
Allergene: enthält Sulfite

Weingut:
Raúl Pérez

249,00 € * 0.75 l | 332,00 €/l