Flor de Pingus 2015

Flor de Pingus 2015

Flor de Pingus hat sich längst von der Rolle des Zweitweins emanzipiert und ist zu einem eigenständigen Wein von großem Format gereift. Seit 1995 produziert Peter Sissek, Önologe von Hacienda Monasterio sowie Berater von Clos d'Agon und Quinta Sardonia, eigenen Wein unter der Marke Pingus. Seit dem Erstlingsjahrgang 1995, der mit 98 Parkerpunkten gekrönt wurde, genießt der Wein Kultstatus.

Die 1995 vom Dänen Peter Sissek gegründete Bodega hat ihre Weinberge in La Horra. Für den Flor de Pingus hat Sissek 20 ha Rebfläche zur Verfügung, das meiste davon im eigenen Besitz. Die Reben sind zwischen 25 und 50 Jahre alt. Nach der Ernte wird das Rebgut Traube für Traube selektiert. Die Fermentation erfolgt in kleinen Stahltanks. 70 % des Weins durchläuft die malolaktische Gärung im Barrique, der Rest im Stahltank. Der Barriqueausbau erstreckt sich über einen Zeitraum von 18-24 Monaten. Nur noch etwa ein Drittel der eingesetzten Barriques ist neu, den Anteil neuen Holzes hat Sissek in den letzen Jahren langsam verringert.

2015 ist ein Vollblutjahrgang in der Ribera, voller Kraft und Ausdruck, vielleicht am ehesten vergleichbar mit 2004 oder 2005.

Rebsorte
100% Tempranillo

Produktionsmenge
90.000 Flaschen 

James Suckling - Thursday, January 18, 2018 - Dominio de Pingus - Flor de Pingus 2015 - 95/100
Almost black-purple color. Dense black fruits aromas, fine oak and elegant dry tannins that are beautifuly integrated in the rich body. The long finish is already graceful thanks to the spot-on balance. Drink now.

James Suckling - Thursday, August 2, 2018 - Dominio de Pingus - Flor de Pingus 2015 - 95/100
Very sexy wine with blueberry, blackberry and floral aromas and flavors. It’s medium-to-full bodied, with wonderful finesse and depth. All about polish. Give it three or four years to show you it all. Try in 2021,

The Wine Advocate # 238 - 31st Aug 2018 - Luis Gutiérrez - 2015 Pingus • Flor de Pingus - 94/100 - 2018 - 2028 - $80
The 2015 Flor de Pingus is produced with a majority of grapes from vineyards in La Horra, a total of 30.8 hectares of vineyards in different zones of the village, so it's their village bottling from different soils. The different quarters (El Pino, Fuentearriba, Fuentenarro and Castillo) are fermented separately. Sisseck has replanted some plots as they were done before: with riparia roots planted earlier and grafted to a massal selection two years after. He was able to do this in Hacienda Monasterio when he arrived, but these new plantings are not yet in production. So, Flor de Pingus is all old vines fermented in stainless steel with indigenous yeasts (he hasn't needed to use selected yeasts since 2001 or so, and always in special circumstances and matured in oak barrels, mostly used and some of different sizes. 2015 is a powerful, warm and ripe year, where the secret was to be able to harvest early to keep the freshness; Sisseck feared the year could have been another 2011, but he managed much fresher wines. The nose is very harmonious and shows no heat, and the palate is terribly balanced, with refined tannins, silky and in a way exuberant (rather than rough), ripe but suave and with enough freshness. It has the Ribera del Duero character and is also faithful to the vintage and grape, with great precision. All in all, a great vintage of Flor de Pingus, with power and elegance. Some 90,000 bottles were filled in June 2017. This should age effortlessly in bottle.

Kritikerbewertungen
James Suckling: 95
Guia Peñin: 94
Guia Repsol: 95
Wine Advocate: 94
Sobremesa: 98

Genussdaten
Alkohol: 14,5% vol.
Dekantierzeit: 1 Stunde
Serviertemperatur: 17°C
Trinkempfehlung: 2018-2028
Allergene: enthält Sulfite

Weitere Daten
Bezeichnung: Wein, Rotwein
Allergene: enthält Sulfite, Eiweiß
Hersteller: Dominio de Pingus, 47350 Quintanilla de Onésimo (Valladolid) - Spanien

Art. Nr.: 3340
0.75 l | 118,67 €/l
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