Ausverkauft: Viña Ardanza Reserva Especial 2001

Viña Ardanza Reserva Especial 2001

Viña Ardanza Reserva Especial 2001

Der Viña Ardanza Reserva Especial 2001 ist nach den großen Jahrgängen 1964 und 1973 erst der dritte Jahrgang des Viña Ardanza, der vom Hersteller La Rioja Alta als Reserva Especial qualifiziert wurde. Viña Ardanza ist die klassische Rioja - Reserva schlechthin, es dürfte kaum ein besseres Restaurant in Spanien geben, dass diesen Wein nicht auf der Karte führt. Die Marke Viña Ardanza wurde bereits im Jahre 1942 eingetragen und geht ursprünglich auf Don Alfredo Ardanza zurück, der im Jahre 1904 sein Unternehmen, den Weinhersteller Bodegas Ardanza mit der Bodega La Rioja Alta zusammenschloss.  

Rebsorten:
80 % Tempranillo, 20 % Garnacha 

Ausbau:
36 Monate in amerikanischen Barriques, 54 Monate auf der Flasche

Abfülldatum:
September 2005 

Der Jahrgang 2001 bei Rioja Alta
Beim Tempranillo keine großen Erntemengen, aber excellente Qualität. Das milde Klima begünstigte die Entwicklung absolut gesunder und perfekt ausgereifter Trauben, die Weine von starker Farbintensität und aromatischer Komplexität, die sich für lange Lagerung eignen, ermöglichten. Auch bei der Garnacha sehr schöne und tiefe Farbe, mit sehr rebsortentypischen Aromen und ausgewogener Struktur, die eine einzigartige Qualität verspricht.    

eRobertParker.com # 189 - Jun 2010 - Jay Miller - Vina Ardanza Reserva Especial 2001 - 94 points - Drink: 2016 - 2036 $35  The current release is the 2001 Reserva Especial, a deeply colored wine with a lovely perfume of cinnamon, lavender, incense, balsamic, and black cherry. Medium-bodied, velvety-textured, and already complex, it will continue to evolve for another 5-10 years and offer a drinking window extending from 2016 to 2036. For those seeking immediate gratification, it has the virtue of being approachable now.
La Rioja Alta was founded in 1890 in Haro, the capital of Rioja Alta, in close proximity to Lopez de Heredia and Marques de Riscal. The Bodega’s wines are all blends, there are no single vineyard wines, and all of the wines are produced from estate-grown grapes. During my visit in May, 2010, I had the opportunity to taste verticals of 2 of La Rioja Alta’s wines, Vina Ardanza Reserva and Gran Reserva 904. Vina Ardanza’s wines are labeled Reserva with three exceptions. In what La Rioja Alta considers the greatest years (there have been three to date, 2001, 1973, and 1964) the wine is called Reserva Especial. There are usually four vintages a decade of La Rioja Alta’s Gran Reserva 904. It is made from a blend of Tempranillo and Graciano and aged for 5 years in barrel and 5 years in bottle prior to release.

Guia Peñin 2010 - Vina Ardanza Reserva Especial 2001 - 93 Punkte
Brilliantes Kirschrot, orangefarbener Rand, Das Aroma ist elegant, komplex, würzig, Likörfrüchte, aromatischer Kaffee. Am Gaumen saftig, würzig, feinbitter, reife Tannine.

Stephen Tanzer's International Wine Cellar, Sep/Oct 10 - Josh Raynolds - Viña Ardanza Reserva Especial 2001 - 92 points
Deep red. Sexy, intensely perfumed bouquet of ripe raspberry and cherry with suggestions of potpourri, sandalwood and vanilla. Shows more power and darker fruits on the palate, picking up a touch of singed plum that adds a serious quality to the sweet black raspberry and cherry flavors without costing the wine any of its vibrancy. The long, sweet finish hangs on with very good tenacity.

Viña Ardanza Reserva Especial 2001 wurde beim Rioja Reserva Tasting der New York Times im April 2012 zur Nr. 1 und zusätzlich als BEST VALUE ausgezeichnet. 

The New York Times - Eric Asimov - April, 9, 2012 - Viña Ardanza Reserva Especial 2001La Rioja Alta Viña Ardanza, a wine that right now is absolutely delicious, but is also so much more than that. With lightly spicy fruit flavours, mellowed by long aging in barrels of older american oak, it was a brilliant example of a classic Rioja, with complexity and finesse. The 2001 vintage is widely regarded as great, and the producer, La Rioja Alta thought so highly of this wine that it called it Reserva Especial, only the third time one of its wines has earned that designation, along with 1964 and 1973.

Kritikerbewertungen: 
Robert Parker: 94
Guia Peñin: 93
Stephen Tanzer: 92

Genussdaten
Alkohol: 13,50 %
Dekantierzeit: 1 Stunden
Serviertemperatur: 17°C
Trinkempfehlung: 2010-2025

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