Remelluri Gran Reserva 2009

Artikelnummer: 3081
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Remelluri


Der begabte Önologe Telmo Rodríguez, Sohn von Jaime machte Remelluri in den 90er Jahren weltberühmt. Seitdem ist Remelluri eine der ersten Adressen für "modernen" Rioja mit starken Anleihen aus Bordeaux und dem Burgund. Seit dem Jahrgang 1998 des Reserva ist die Baskin Ana Barrón als Önologin für den Wein verantwortlich, so auch für den wunderbaren Jahrgänge 2001, 2004, 2005 und 2007. Mit dem Jahrgang 2009 kehrte schließlich Telmo Rodriguez zurück und übernahm das Weingut von seinem Vater Jaime.

Die Granja de Nuestra Señora de Remelluri ist eines der riojanischen Vorzeigeweingüter im Chateaustil, ist von der Lage her sicher eines der schönsten Weingüter Spaniens. Remelluri verfügt über eine privilegierte Anbauzone in den höchsten Lagen (500-700 hm) der Rioja Alta. Die Weinlese erfolgt aufgrund der Höhe sehr spät im Jahr relativ zu anderen Herstellern. Die Böden sind in der Lage, sehr viel Feuchtigkeit zu speichern, so dass die Reben auch in sehr heißen Sommern wie 2003 nicht austrocknen. Die Rebstöcke sind im Mittel 25 Jahre alt, die ältesten Rebstöcke datieren lt. Prüfbericht des Consejo Regulador von 1876.

Die Gran Reserva wird nur in besonderen Jahren hergestellt, das waren bislang 1989, 1990, 1994, 1996, 1999, 2005 und jetzt 2009. Ab 2010 wird dann jedes Jahr eine Gran Reserva auf den Markt kommen.

Rebsorten:
86% Tempranillo, 12% Garnacha y 2% Graciano

Fassreife:
27 Monate in französischen Holzfässern Barriques unterschiedlichen Alters

Produktionsmenge:
20.000 Flaschen

Der Decanter schreibt in dem Artikel "Why Bordeaux still reigns Rioja":
"The Bordeaux concept is alive in two of the finest bogedas of the region. The single-vineyard/multiple plot concept at Remelluri was such that it could have been at Latour. While Riscal's yearly four million bottles may represent Rioja around the world, the vineyards speak louder at Contino and Remelluri"

eRobertParker.com #218 - Apr 2015 - Luis Gutierrez - Remelluri Gran Reserva 2009 - 93/100 - Drink: 2016 - 2029 (90)
Last year I tasted the Reserva and it's now time for the 2009 Granja Remelluri Gran Reserva, which will be released worldwide around September (and therefore the price is approximate).This is a category they had not produced since 2005 and only bottled in exceptional vintages (1989, 1990, 1994, 1996, 1999, 2005). In their mountain vineyards (500 to 800 meters altitude), the 2009 season saw a cold and long winter with enough snow that provided enough water for a warm summer. It's a blend of the traditional Rioja grapes, Tempranillo, Garnacha, Graciano and the whites Viura and Malvasía. As in the past, all red wines contained a more or less small amount of white grapes and despite being considered modern when their first released their wines, today they are as classical as it gets. The wine fermented with indigenous yeasts in a combination of small stainless-steel and oak vats then matured in French oak barrels of different sizes and ages for about 17 months. It is a ripe and well-oaked red, with plenty of spice and a medium to full-bodied palate and, while approachable, it should improve in bottle. I'd wait at least one year before pulling the cork, at which time the oak will probably be better integrated. 20,000 bottles produced.

Stephen Tanzers IWC - Nov 2009 - Josh Raynolds - Remelluri Gran Reserva 2009 - 95/100 - 2020 - 2027 - $95.00
Ruby-red. Highly perfumed, expansive bouquet of dark berries, potpourri and smoky Indian spices, with a strong mineral quality emerging with air. Powerful yet lithe and precise on the palate, offering intensely sweet, vibrant black raspberry, vanilla and rose pastille flavors. This sweet, seamless, concentrated Rioja shows wonderful finishing energy, with smooth tannins folding effortlessly into the wine's intense fruit. A standout wine from one of the great Rioja vintages of recent years.

Kritikerbewertungen
Stephen Tanzer: 95
Robert Parker: 93

Genussdaten
Alkohol: 14,5 %
Dekantierzeit: 1 Stunde
Serviertemperatur: 16-17°C
Trinkempfehlung: 2017-2030

Weitere Daten
Bezeichnung: Wein, Rotwein
Allergene: enthält Sulfite, Eiweiß
Hersteller: Granja de Nuestra Señora de Remelluri, 01330 Labastida (Alava), Spanien

Weingut:
Remelluri