Alabaster 2009

Artikelnummer: 1774
Dieser Wein ist leider ausverkauft.

Hier klicken um verfügbare Weine anzusehen:
Teso la Monja


Alabaster 2009, der Topwein von Teso la Monja entsteht aus Trauben dreier uralter Parzellen, die jeweils über 100 Jahre alt sind. Alle Tinta de Toro Rebstöcke sind prefiloxerica, d.h. wurzelechte Reben, die auf den sandigen Böden mit niedrigen ph-Werten immun gegen die gefürchtete Reblaus sind. Die manuelle Ernte fand sehr spät, am 14./15. Oktober 2009 statt. Die Selektion der Trauben erfolgt mehrstufig, Traube für Traube. Nach der Fermentation findet der Ausbau in neuen französischen Fässern statt. 

Die Bodega Teso la Monja stellt 3 Weine her, die von Machart und Preislage ziemlich genau den Weinen der alten Bodega Numanthia-Termes entsprechen. So gibt es den Almirez als Pendant zum Termes geben, der Victorino enspricht dem Numanthia und der Alabaster soll die Position des Termanthia einnehmen.

Wine Spectator, Issue: May 31, 2012, Alabaster 2009, Score: 95
Blackberry, blueberry, smoke, licorice, clove and mineral notes are harmonious and complex in this rich, smooth red. It has plenty of structure, but remains seamless through the long, toasty finish. Beautiful modern-style character. Best from 2013 through 2022. 125 cases imported. –TM

Wine Enthusiast - 2/1/2012 - Alabaster 2009 - 94/100 + Editors Choice
If you like heavyweight Tempranillo, this is a textbook rendition. It’s deep and dark, with earth, leather and oak in addition to monster black fruit on the nose. Feels lush, powerful and layered, with bursting blackberry, spice, mocha and vanilla flavors. Quite black and spicy on the finish. Drink from 2012 through 2016.

Wine Advocate #206 - Apr 2013 - Neal Martin - Alabaster 2009 - 94/100 - Drink: 2014 - 2025 - $220Cropped on October 14 and 15 at ten hectoliters per hectare, the 2009 Alabaster is similar to the 2010 in that it is a little reticent at first and demands coaxing from the glass. There are notes of black currant pastels, cedar and a touch of graphite. The palate is medium-bodied with nicely integrated oak, the tannins not quite as fine as the 2010, but supporting more fruit toward the finish. Blackberry, brine, touches of cedar and orange zest inform the finish, which has good weight but does not quite have the precision of the succeeding two vintages. Drink 2014-2025+. (Both samples of 2007 and 2008 Alabaster are still very youthful.)

Kritikerbewertungen:
Guía Peñín: 96
Guía Proensa: 98
Wine Spectator: 95
Wine Enthusiast: 94 
Sobremesa: 95
Robert Parker: 94

Genussdaten
Alkohol: 14,5 %
Dekantierzeit: 2-3 Stunden
Serviertemperatur: 16°C
Trinkempfehlung: 2015-2030

Weitere Daten
Bezeichnung: Wein, Rotwein
Allergene: enthält Sulfite, Eiweiß
Hersteller: Viñedos y Bodegas Sierra Cantabria - Carretera de Navaridas, s/n - 01309 Páganos (Laguardia) - Spanien

Weingut:
Teso la Monja