Finca Sandoval 2003

Finca Sandoval 2003

Artikelnummer: 591
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Finca Sandoval


Dem einflußreichen Weinjournalisten Victor de la Serna ist es mit seinem großartigen Syrah Wein Finca Sandoval gelungen, 3 Jahre in Folge die Qualität des Weins zu steigern. Seit dem Debüt 2001 geht es von Jahr zu Jahr von hohem Niveau aus aufwärts.

Im Jahr 1998 begann man in der Provinz Cuenca mit der Pflege eines Altbestandes von 10 ha Syrah.Verwendet wurden die gleichen Syrah -Klone wie auf Château de Beaucastel in der franzöischen Region Châteauneuf-du-Pape. Das Weingut produziert 2 Weine in kleiner 5-stelliger Auflage, zum einen den Salia, eine Cuvee aus Syrah/Garnacha und Tempranillo, zum anderen den hier beschriebenen Erstwein Finca Sandoval, der erst im Jahrgang 2001 auf den Markt kam und auf Anhieb zu den besten Syrah-Weinen Spaniens zu rechnen ist.  

Rebsorten Finca Sandoval:
84 % Syrah
9 % Monastrell
7 % Bobal 

Der Ausbau erfolgt 11 Monate in neuen französischen Fässern.

Wine Advocate #159 (Jun 2005) - Robert Parker - 93 points - Drink 2005-2015 - $40.00  
While still somewhat a work in progress, one has to be impressed with the efforts of well-known Spanish journalist Victor La Serna in bringing to the worlds attention the potential for high quality in the long-forgotten Manchuela appellation. The first releases from this modest 26-acre vineyard, planted primarily with Syrah, have all been impressive, and the 2003 appears to be the finest yet produced. Cropped at 23 hectoliters per hectare, this blend of 80 % Syrah, 9 % Mourvedre, 7% Bobal, and 4% Tempranillo was bottled unfiltered after an eleven month sojourn in French oak. Fortunately, there are 34,000 bottles of this beautiful, dense ruby/purple-tinged 2003. Its complex aromatics (scorched earth, sweet blackberries, freshly ground pepper, licorice, cassis, and a touch of mocha/chocolate) are followed by a full-bodied wine displaying velvety tannin, a broad, expansive mid-palate, luscious sweetness, and admirable freshness as well as definition. It is accessible enough to be drunk young, but promises to age gracefully for 7-10 years. Readers who visit this winery should try and persuade La Serna to sell a bottle or two of his remarkable 2003 Cuvee TNS (rated 95), made from two-thirds Torriga Nacional and one-third Syrah. Production is tiny, and it is not exported to America, but it is truly an exhilarating wine of complexity, richness, and stature.

Kritikerbewertungen:
Robert Parker: 93

Genussdaten:
Alkohol: 14,5 %
Dekantierzeit: 2-4 Std
Serviertemperatur: 17-18°C
Trinkempfehlung: 2005-2012

Ausverkauft, Jahrgang 2004 links im Menü unter Manchuela/Finca Sandoval verfügbar !

Weingut:
Finca Sandoval