El Nido Clio 2005

El Nido Clio 2005

Artikelnummer: 1251
Dieser Wein ist leider ausverkauft.

Hier klicken um verfügbare Weine anzusehen:
El Nido


Bodegas El Nido ist entstanden aus dem Engagement der Familie Gil (Juan Gil, früher Luzon), des US-Importeurs Jorge Ordóñez und des australischen Starönologen Chris Ringland. Im kleinen Dörfchen Paraje de la Aragona, dass zur D.O. Jumilla zählt, verfügt man über 44 ha eigene Rebfläche, davon 26 ha mit alten Monastrellreben und 18 ha mit fünfundzwanzigjährigem Cabernet Sauvignon bestockt.

Die beide Weine El Nido und El Nido Clio sind Cuvees aus 70 % Monastrell und 30 % Cabernet Sauvignon - das Ergebnis bester Weinbergarbeit, strengster Selektion und der Arbeit eines begnadeten Weinmachers.

Bodegas El Nido ist das Aushängeschild Südspaniens, ein Referenzweingut, das erstmals Weltklasseweine aus südspanischen Böden hervorgebracht hat.

Verwendete Rebsorten: 70 % Monastrell, 30 % Cabernet Sauvignon

Ausbau: 26 Monate in französischen und amerikanischen Barriques

Wine Advocate # 175 - Feb 2008 - Jay Miller - 95 points  - Drink: 2014 - 2025
The 2005 Clio, composed of 70% old-vine Monastrell and 30% Cabernet Sauvignon, is opaque purple-colored with an enthralling bouquet of pain grille, spice box, violets, espresso, blueberry, and blackberry. Layered, opulent, and full-flavored, this thick wine has superb concentration and balance. It will evolve for 6-8 years and drink well through 2025. The winemaking at the El Nido project is overseen by renowned Australian vigneron Chris Ringland. After a meticulous selection process, the grapes are basket pressed and fermented in oak. Malolactic fermentation occurs in new French and American oak where the wine remains for 26 months.

By Stephen Tanzer's International Wine Cellar -Sep/Oct 07 
Josh Raynolds - Clio 2005 - 93 (+?) points

Inky purple. Vibrant red and dark berries on the nose, with sexy vanillin oak, Asian spices, fresh flowers and bright minerality. A silky, graceful midweight, displaying vivid raspberry and blackberry flavors and slow-building tannic grip. More tangy than the 2004, and at least as elegant, finishing with outstanding clarity and persistence. 

Kritikerbewertungen:
Robert Parker: 95
Stephen Tanzer: 93
Guia Peñin: 93

Genussdaten:
Alkohol: 15,0 %
Dekantierzeit: 2-3 Stunden
Serviertemperatur: 16°C
Trinkempfehlung: 2009-2019

Weingut:
El Nido