Vega Sicilia Valbuena 2013

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Vega Sicilia
Serviertemperatur
16°C
Alkohol
14.50 % vol
Trinkfenster
2019-2030


Valbuena, der Zweitwein des Vega Sicilia Unico und wurde benannt nach dem Ort Valbuena de Duero, in dem der Hersteller Vega Sicilia beheimatet ist. Der Valbuena hat Anfang der Neunziger Jahre schwere Zeiten gesehen, als mit dem Alion ein wesentlich günstigerer und unkomplizierterer Wein aus dem Hause Vega Sicilia auf den Markt kam. Die Positionierung des Weins war unklar und die Qualität schwankend. Das Weingut hat darauf reagiert und vor allem im Weinberg besser selektiert. Ab dem Jahrgang 1998 ist der Valbuena wieder interessant, zahlreiche Verbesserungen in den Folgejahren haben dem Wein mehr Profil verliehen und spätestens seit 2009 und vor allem 2010 spielt der Wein wieder in der Championsleague.

Verwendete Rebsorten:
100 % Tinto Fino (Tempranillo)

Ausbau:
5 Monate im 20.000 L Fuder
16 Monate in neuen Barriques (60 % amerikanisch + 40 % französisch)
4 Monate in gebrauchten Barriques
4 Monate im 20.000 L Fuder

Produktionsmenge:
150.650 Flaschen

James Suckling - August 2, 2018 - Vega Sicilia Ribera del Duero Valbuena 5 2013 - 96/100
Very attractive aromas of blackberries, dark chocolate and orange peel, as well as fresh herbs. Full-bodied, very rich and layered with lots of beautiful fruit. A long and flavorful finish. Rich and opulent. A blend of 95% tempranillo and 5% merlot. Drink or hold.

The Wine Advocate # 238 - 31st Aug 2018 - Luis Gutiérrez - 2013 Vega Sicilia • Valbuena - 94/100 - $215 - 2019 - 2028
This wine was re-tasted prior to this report with similar descriptors to my previous tasting for a report I published earlier this year and the score was the same. Cropped from an unusually cold and rainy vintage in which they will not bottle Único, the 2013 Valbuena is always released in its fifth year. It's mostly Tempranillo with 5% Merlot that was put through a three- to four-day cold soak in the oak vats, where it fermented with indigenous yeasts and was pumped over. It matured in new and used 225-liter French and American oak barriques and also in 20,000-liter oak vats, where the larger vessels respect the fruit, especially in a more fragile vintage like 2013. It's a very elegant and fresh Valbuena with a developed nose, quite classical with a fine texture, elegant tannins and a supple, long finish where the oak is still quite obvious. I liked it very much and consider it a triumph over the challenges of the year. 150,650 bottles and some larger formats were produced. It was bottled in June 2015.

Kritikerbewertungen
Guia Proensa: 98
James Suckling: 96
Wine Advocate: 94
Guia Peñin: 94
Guia Repsol: 97

Genussdaten
Alkohol: 14,5 %
Dekantierzeit: 1 Stunde
Serviertemperatur: 16°C
Trinkempfehlung: 2018-2030

Weitere Daten
Bezeichnung: Wein, Rotwein
Allergene: enthält Sulfite, Eiweiß
Hersteller: Tempos Vega Sicilia, 47359 Valbuena de Duero (Valladolid) - Spanien

Weingut:
Vega Sicilia