Ausverkauft: Viña Ardanza Reserva 2004

Viña Ardanza Reserva 2004

Die Viña Ardanza Reserva 2004 ist nach 2001 der nächste große Jahrgang dieses klassischen Rioja aus dem Hause La Rioja Alta. Die Jahrgänge 2002 und 2003 hat man übersprungen. Viña Ardanza ist die klassische Rioja - Reserva schlechthin, es dürfte kaum ein besseres Restaurant in Spanien geben, dass diesen Wein nicht auf der Karte führt. Die Marke Viña Ardanza wurde bereits im Jahre 1942 eingetragen und geht ursprünglich auf Don Alfredo Ardanza zurück, der im Jahre 1904 sein Unternehmen, den Weinhersteller Bodegas Ardanza mit der Bodega La Rioja Alta zusammenschloss.

Rebsorten
80 % Tempranillo, 20 % Garnacha

Ausbau
36 Monate in amerikanischen Barriques, 54 Monate auf der Flasche

Abfülldatum
Dezember 2008

Wine Spectator - 09/2013 - Vina Ardanza Reserva 2004 - 94/100 - $35
Cedar, tobacco and spice hints frame dried cherry, berry and vanilla notes in this silky red. The flavors mingle nicely, framed by juicy acidity and light but firm tannins. The wine has a lovely, weightless intensity. A fine example of the traditional style. Drink now through 2020. - T.M.

eRobertParker.com #189 - Jun 2010 - Jay Miller - Viña Ardanza Reserva 2004 - 93+/100 - Drink: 2010 - 2040 - $25-$35 (40) The 2004 Reserva has been in bottle for 1 year but will not be released for another 2 years. I would not be surprised if it eventually was labeled Reserva Especial, it is that good. Deep purple in color, it exhibits an enticing bouquet of Asian spices, balsamic, tobacco, and black cherry. On the palate, it effortlessly combines power and elegance. It should easily evolve for 10-15 years and drink well for 20-30 years. Given the modest price at release, it seems foolish for lovers of traditional Rioja not to invest in a case.

Wine Advocate #202 - Aug 2012 - Neal Martin - Viña Ardanza Reserva 2004 - 93/100 - Drink: 2012 - 2020 - $25-$35 (30) The 2004 Vina Ardanza is a blend of 80% Tempranillo and 20% Garnacha from 30-year-old vines in Fuenmayor and Cenicero. It is aged for 36 months in four-year-old American oak. It has a very enticing bouquet with dark cherry, Christmas cake, dried fig and espresso with fine delineation and bags of exuberance. The palate is medium-bodied with taut tannins, underpinned by a keen citric thread that cuts through the licorice-tinged, dark berry and allspice-tinged fruit with style. It is simply delicious on the bittersweet finish. Drink now-2020+

Kritikerbewertungen:
Wine Spectator: 94 + highly recommended!
Guia Peñin: 94
Robert Parker: 93+
Guia Proensa: 93

Genussdaten
Alkohol: 13,50 %
Dekantierzeit: 1 Stunde
Serviertemperatur: 17°C
Trinkempfehlung: 2013-2027

Ausverkauft!

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