Finca Sandoval 2004

Finca Sandoval 2004

Artikelnummer: 777
Dieser Wein ist leider ausverkauft.

Hier klicken um verfügbare Weine anzusehen:
Finca Sandoval


Mit dem Jahrgang 2004 seines großartigen Syrah Weins Finca Sandoval ist es dem einflußreichen Weinjournalisten Victor de la Serna gelungen, 3 Jahre in Folge die Qualität des Weins zu steigern. Seit dem Debüt 2001 geht es von Jahr zu Jahr von hohem Niveau aus aufwärts.

Im Jahr 1998 begann man in der Provinz Cuenca mit der Pflege eines Altbestandes von 10 ha Syrah.Verwendet wurden die gleichen Syrah -Klone wie auf Château de Beaucastel in der franzöischen Region Châteauneuf-du-Pape. Das Weingut produziert 2 Weine in kleiner 5-stelliger Auflage, zum einen den Salia, eine Cuvee aus Syrah/Garnacha und Tempranillo, zum anderen den hier beschriebenen Erstwein Finca Sandoval, der erst im Jahrgang 2001 auf den Markt kam und auf Anhieb zu den besten Syrah-Weinen Spaniens zu rechnen ist.  

Rebsorten Finca Sandoval:
84 % Syrah
9 % Monastrell
7 % Bobal 

Der Ausbau erfolgt 11 Monate in neuen französischen Fässern.

Wine Advocate #166 - (Aug 2006) - Robert Parker - 93 points - Drink 2006-2016 - $42.00
The brilliant 2004 Finca Sandoval (83% Syrah, 9% Monastrell, and 8% Bobal) is produced from a vineyard situated on a plateau at 2250 feet elevation. Consequently, there is an unexpected freshness and uplift to this cuvee. Aged completely in French oak for 11 months, and bottled unfined and unfiltered, it exhibits a dense ruby/purple hue as well as a full-bodied, scorched earth character reminiscent of a French Graves. Sweet blackberry and cassis fruit, underlying minerality, silky tannin, and a textured, rich mouthfeel suggest this beautiful wine should drink well for a decade or more.

Stephen Tanzer's International Wine Cellar, Sep/Oct 06 - 93
($42; 84% syrah, 9% monastrell and 7% bobal) Dark violet. Inky, powerful, brooding nose opens slowly to show sexy, intense floral and oak spice-inflected notes of cassis, blackberry and cherry. Wonderfully perfumed and exotic, with strong mineral accenting the deep dark fruit flavors; complementary notes of bitter chocolate, violet and cola add interest. This would be a great ringer in a tasting of big-time-and far more expensive-Northern Rhone wines. Finishes with superb intensity, sweetness, clarity and length, with lingering notes of candied licorice, graphite and exotic spices. (Fine Estates From Spain, Dedham, MA) 93 points 

Kritikerbewertungen:
Robert Parker: 93
Jose Peñin: 94
Stephen Tanzer: 93

Genussdaten:
Alkohol: 14,5 %
Dekantierzeit: 2-4 Std
Serviertemperatur: 17-18°C
Trinkempfehlung: 2006-2014

Weingut:
Finca Sandoval