Remírez de Ganuza Trasnocho 2008

Artikelnummer: 2935
Dieser Wein ist leider ausverkauft.

Hier klicken um verfügbare Weine anzusehen:
Remírez de Ganuza


Fernando Remírez de Ganuza gründete seine gleichnamige Kellerei im Jahre 1989 in Samaniego, Rioja Alavesa. Fernando war einer der Modernisierer der Rioja, ein Perfektionist, der sich als einer der Ersten sich von vorneherein gegen althergebrachte, riojanische Tradionen stellte und stets seinen eigenen Weg ging. In seiner Bodega, die mit teilweise selbst designtem feinsten Equipment ausgestattet ist, achtet er auf penible Sauberkeit. Sein Ziel ist, dass sich die Persönlichkeit des Weinbergs im Wein widerspiegelt - klingt eigentlich ganz einfach !

Rebsorte
90 % Tempranillo
5 % Graciano
5 % Viura und Malvasia (Schalen)

Weinbereitung/Ausbau
Fermentation in kleinen Edestahltanks und 7000 Liter Fudern aus französischer Eiche, malolakticshe Gärung in neuen Barriques. 24 Monate Ausbau in neuen französischen (80 %) und amerikanischen Fässern.

Wine Advocate #210 - Dec 2013 - Luis Gutierrez - Trasnocho 2008 - 96/100 - Drink: 2014 - 2028 (120)
The 2008 Trasnocho is a blend of 90% Tempranillo, 5% Graciano and the remaining 5% comes from the skins of the Viura and Malvasia grapes that have been used for the whites. (...) Only the destemmed grapes from the top half of the bunches are used: the bunches are selected on a sorting table, cut in half and only the top half is destemmed and its grapes used to produce wine in a vat, letting the fermented juice flow down from the vat naturally. Around 85 % of the wine is extracted like this. The skins are then pressed gently through their self-invented press: a PVC water-filled bag that is introduced into the vat and left to slowly extract about 70% of the liquid remaining in the skins overnight. That is what, after aging for 22 months in new French (80%) and American oak, they call Trasnocho. The 2008 version of it is very dark-colored, young-looking, with a bright purple rim. It feels young and a little backward, and takes time to start revealing itself. The nose is very spicy, with notes of cinnamon and clove that reminded me of a Moroccan pastille, dark chocolate, bright, ripe and very clean fruit, blueberries and cherries with a fresh herbaceous note that lifts the nose. It develops a beautiful floral note of violets with time in the glass. The palate shows a very balanced wine, round, with very fine, sweet tannins. A superbly crafted modern Rioja that should age slowly and gracefully but that can be drunk now. Drink 2014-2028.

Kritikerbewertungen
Robert Parker: 96

Genussdaten
Alkohol: 14,0 %
Dekantierzeit: 1 Stunde
Serviertemperatur: 16-18°C
Trinkempfehlung: 2015-2025
Allergene: enthält Sulfite

Weingut:
Remírez de Ganuza