San Vicente Reserva Magnum 2001

San Vicente Reserva Magnum 2001

Artikelnummer: 147
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San Vicente


Der San Vicente Reserva 2001 wird zu 100 % aus dem edlen Tempranillo Peludo erzeugt, nachdem in zweifacher Handselektion vorab die besten Trauben ausgewählt wurden. Die Weinlese erfolgte im Oktober 2001, nach der Vinifikation wurde der Wein 20 Monate zu 80 % in französischen und 20 % in amerikanischen Eichenfässern ausgebaut und wurde im Juni 2004 unfiltriert auf die Flasche abgefüllt.

Seit 1991 besteht die Bodega San Vicente in San Vicente de la Sonsierra, la Rioja. In Deutschland wesentlich bekannter als das Stammhaus Sierra Cantabria sind die Weine des Ablegers Vega de Toro (Numanthia + Termanthia), die in Toro erzeugt werden.

Inhaber ist die Familie Eguren, die seit 1870 Weinbau in der Rioja betreibt. Önologe ist Marcos Eguren, der auch für den Numanthia und Termanthia verantwortlich ist.

Die Bodega San Vicente verfügt über 18 ha eigene Rebfläche.

Wine Advocate #159 (Jun 2005) - Robert Parker - 93 points - Drink 2005-2015 - $51.00
This single-vineyard estate-bottled Rioja has been a consistent winner in recent vintages. Not surprisingly, in such a great year as 2001, it performed fabulously well. Aged 20 months in primarily French oak, and bottled unfiltered, it is Spain’s version of a top-flight Pomerol. It boasts a deep ruby/purple color as well as an expressive bouquet of crushed red and black fruits, cedar, spice box, licorice, and smoked herbs. With great fruit, an opulent, full-bodied palate, tremendous purity as well as length, and abundant fruit and glycerin nearly concealing the moderate tannin, it should drink well for 8-10 years.

The International Wine Cellar - Stephen Tanzer - Sept./Oct. 2004 - 93 points
($48; from a single, densely planted vineyard) Full medium ruby. Very sexy aromas of dark berries, black plum and sweet, tarry oak. Full, rich and suave, with expansive, compellingly sweet flavors of dark berries and minerals. Harmonious acidity frames and brightens the wine's flavors. Finishes extremely long, with broad, fine-grained tannins that reach the front teeth. This wine was once aged in all American barrels, but now features 60% French (including some Darnajou barrels) and 40% American oak, all new. A superb vintage for this Rioja.

Produktionsmenge: 80.000 Flaschen

KritikerbewertungenAndreas Proensa: 95
José Peñín: 93
Stephen Tanzer: 93
Robert Parker: 93

Genussdaten
Dekantierzeit: 2-3 Stunden
Serviertemperatur: 16-18°C
Trinkempfehlung: 2005-2020

Ausverkauft !

Weingut:
San Vicente